Duurzaam vergaderen

Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum heeft als speerpunt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). De afgelopen maanden zijn er diverse stappen genomen om de doelstelling, de Green Key-classificatie, binnen te halen. Met een prachtig en het hoogst haalbare resultaat. Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum heeft in augustus het Gouden Green Key-certificaat ontvangen uit handen van Erik van Dijk (directeur Stichting KMVK) en voldeed in één keer aan de hoogste eisen van dit internationale keurmerk in de categorie hotels en conferentiecentra.

Klik hier voor de inspiratiefilm: waarom bedrijven maatschappelijk betrokken ondernemen

green key

De Green Key is hét internationale keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en   recreatiebranche die serieus en controleerbaar bezig zijn met de milieuzorg op het bedrijf. De Green Key staat garant voor de inzet van de ondernemer om meer aan het milieu te doen dan de wet- en regelgeving van hem verlangt. De Green Key is een middel om het milieubewuste imago van de onderneming naar gasten, overheden en zakenrelaties te communiceren. Ieder jaar wordt gecontroleerd of er aan de eisen wordt voldaan. Ook in 2014 heeft Woudschoten wederom het certificaat Goud ontvangen. Klik hier voor de milieubeleidsverklaring.

elektrische oplaadpunten

Elektrisch vervoer heeft de toekomst. Het is schoon, stil en duurzaam. De gasten van Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum kunnen met een gerust hart naar hun bijeenkomst komen met de elektrische auto. Op het parkeerterrein zijn twee oplaadpunten waar de auto tegen een kleine vergoeding snel en veilig kan worden opgeladen. De plaatsing van deze oplaadpunten past in het servicebeleid en het beleid ten aanzien van Maarschappelijk Verantwoord Ondernemen.

afval

Het restafval en glas worden in molok-containers opgeslagen. Dit zijn ondergrondse containers waardoor de inzameling en opslag efficiënter en hygiënischer wordt en kwalijke geuren minder de kans krijgen om zich te verspreiden. Naast het scheiden van restafval en glas worden cartridges apart ingezameld en komen er kliko’s voor het organisch afval uit de keuken. Het bulkplastic van de linnenafdeling wordt ook apart ingezameld en gerecycled door de afvaldienstverlener om zo weer als nieuwe energie en/of grondstoffen te kunnen dienen.

businesspartners

Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum streeft naar zoveel mogelijk groene businesspartners. Duurzaam inkopen is hier onderdeel van; dit houdt in dat we naast prijs en kwaliteit ook kijken naar de milieu- en sociale aspecten van de aan te schaffen producten en diensten.

duurzaam bosbeheer

Een deel van de winst van Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum wordt geïnvesteerd in duurzaam bosbeheer. Dit is vastgelegd in een bosbeheerplan, dat alle informatie en doelstellingen over de flora en fauna van het bos bevat. Alle wandelpaden zijn verlegd en liggen langs gebieden waar interessante flora en fauna aanwezig is, om u als gast in contact te brengen met de natuur. In de blokhut bij de lounge is een informatiecentrum over het landgoed Woudschoten.

duurzaam inkoopbeleid

Binnen Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum streven we naar een duurzaam inkoopbeleid waarmee ook de markt gestimuleerd wordt naar een meer innovatiegerichte en duurzame aanpak van inkoop. Dit doen we door bij elke aankoop een bewuste keuze te maken, door de gehele productlevenscyclus van begin tot eind te onderzoeken en de mogelijkheid tot fair-trade, bio-gecertificeerde en/of streekproducten e.d. te overwegen. Klik hier voor meer informatie

energie-efficiëntie

Er zijn anti-tocht maatregelen genomen bij buitendeuren door o.a. drangers te plaatsen en gebruik te maken van een tochtsluis. Daarnaast winnen wij warmte terug uit de lucht met behulp van een technische installatie en kan de ventilatie naar behoefte vanuit de technische ruimtes worden ingesteld. Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum beschikt tevens over een energie-schakelsysteem om de verwarming naar behoefte te regelen. Het energieverbruik van koel- en vriesmeubelen en airconditioning wordt zo veel mogelijk beperkt door middel van het op een juiste manier uitvoeren van onderhoud en beheer.

mbo personeel

Woudschoten stimuleert haar medewerkers om zich maatschappelijk in te zetten in Zeist en omgeving. Zo heeft de afdeling Service de handen uit de mouwen gestoken op Kinderboerderij De Brink in Zeist, de afdeling Reserveringen heeft diverse klusjes verricht bij Abrona in Huis ter Heide en de afdeling Housekeeping heeft gekookt voor daklozenopvang NOIZ te Utrecht. We hebben gefietst en gewandeld met kinderen van Bartimeus en als klap op de vuurpijl een lunch verzorgd bij de open dag van de Ezelsociëteit.

mbo

Maatschappelijk Betrokken Ondernemen is ondernemen op een manier waarop het bedrijf nauw bij de samenleving betrokken is. Woudschoten onderneemt onder andere de volgende activiteiten op het gebied van MBO:

  • Instellingen voor mensen met een lichte beperking

    Bij Woudschoten werken op dit moment een aantal mensen van deze instelling.

  • Samen voor Zeist

    Samen voor Zeist verbindt bedrijven, maatschappelijke organisaties en gemeenten in concrete projecten met maatschappelijke betekenis en met winst voor alle betrokken partijen. Zo dragen we als Woudschoten bij aan een hechtere samenleving. Partners van Samen voor Zeist tonen betrokkenheid bij hun eigen woon- en werkomgeving door te investeren in de lokale omgeving. Klik hier voor een informatiefilmpje http://www.youtube.com/watch?v=sl10p7qp9zw

  • De Meerklank

    De Meerklank is een school voor speciaal en voortgezet onderwijs. Diverse leerlingen lopen stage bij Woudschoten om de praktijk van hun vaardigheden verder te ontwikkelen en te werken aan een professionele werkhouding. Door de opgedane ervaringen kunnen zij een betere keus maken voor hun werk in de toekomst.

gastronomie

Op elk eetmoment van de dag is er de gelegenheid om de gast kennis te laten maken met biologische producten. Dit wordt gerealiseerd door het aanbieden van biologische items bij het ontbijt, lunch en diner en een biologisch snackitem. Op de menukaart van het diner is er bij elk voor-, hoofd- en nagerecht de keuze uit een biologisch gerecht. Het gebruik van mono verpakkingen wordt zo veel mogelijk vermeden.

milieubewust personeel

Alle vaste medewerkers krijgen instructies op het gebied van duurzaamheid en milieubewust handelen. Deze instructies omvatten o.a. het reduceren van het waterverbruik, lichten en muziek uitschakelen indien deze onnodig aanstaan en het dubbelzijdig printen.

papier

Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum gebruikt papier met een FSC en ECF keurmerk. Daarnaast streven wij door o.a. dubbelzijdig te printen en het zoveel mogelijk digitaal versturen van informatie naar een vermindering van het papierverbruik van 20%. Papier wordt apart ingezameld.

schoonmaak

Bij de schoonmaak van de kamers en algemene ruimtes wordt er gebruik gemaakt van microvezel doekjes. Hierdoor is het gebruik van schoonmaakmiddelen aanzienlijk verminderd. De middelen die worden gebruikt zijn milieuvriendelijk en bevatten geen chloor, ammonia, fosfaten of sulfaten en minder dan 5% niet ionische stoffen. Voor wat betreft het linnen adviseren wij  middels een MVO-sticker om de handdoeken meerdere keren te gebruiken.

watertoren

Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum beschikt over een historische watertoren. Gedurende de bouw van Woudschoten vond men op grote diepte water dat niet ijzervrij bleek te zijn. Om die reden is er in de toren een complete ontijzeringsinstallatie geplaatst. Hedendaags wordt de watertoren nog gebruikt om de besproeiing van het landgoed te verzorgen.

woudschoten MVO logo

Er is een logo ontwikkeld dat wordt gebruikt om aan duiden waar Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum met het milieu rekening houdt. Dit logo wordt o.a. gebruikt in de footer in e-mails, op de sticker op de spiegel voor de handdoeken en op de menukaarten om aan te duiden dat het biologisch of milieuverantwoord is. Het milieulogo staat centraal voor het ‘groene’ Woudschoten.