en / nl
Evenementen & Congressen
Vergaderen
Cursussen & Trainingen
Overnachten
Over ons
Contact

Hotel boeken

Blog: reflectie

Door Herman Rijksen

Stilstaan om vooruit te komen is dikwijls een lastige opgave voor een manager. Het komt er niet van. Morningmeeting, site inspectie met sales en de eigenaren komen morgen. We zien dat het moeilijk is ingesleten patronen te doorbreken. Als het gaat om communiceren, als het gaat om begrenzen, als het gaat om balans tussen werk en privé. Als er niet een directe of urgente noodzaak is, dan is er over het algemeen ook geen prikkel om het management repertoire aan te passen. Eigenlijk jammer omdat groei en transformatie elementair zijn om effectief leiding te geven aan je bedrijf.

Opdracht
Leidinggeven aan anderen start met leidinggeven aan jezelf. Daar waar Machiavelli sprak over het intellect van de leider spreken anderen over het vermogen om te kunnen reflecteren. Misschien heb je als leidinggevende maar één simpele opdracht die uiteenvalt in drie delen:
• Dagelijks werken aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling
• Goed luisteren en observeren zonder oordeel
• Volharden en bij de les blijven

Veel managers proberen tot rust en inzicht te komen na werktijd, wat lastig is in een 24-uurs bedrijf. Of leidinggevenden leven van vakantie naar vakantie. U als lezer waarschijnlijk niet maar u kent uw collega’s. Het eerste kwartaal is achter de rug, met een magere januarimaand misschien ook. Reflecteren was voor onder de kerstboom. We dagen je uit om met het oog op de tweede helft van het jaar te werken aan je dagelijkse transformatie. Dat gaat in kleine en overzichtelijke stappen. Een paar voorbeelden:
• Op tijd vertrekken en op tijd aankomen
• Voorkomen dat het werk je overvalt en ruimte overhouden voor onverwachte zaken
• Op tijd naar huis want privéleven zonder te bellen in de auto en zonder radio
• Minimaal 2 taken per dag volledig met aandacht uitvoeren zonder afleiding
• Minder ongeduld in de morningmeeting
• Minimaal 3 x per week nee zeggen

“Het hebben van geen mening is buitengewoon effectief als het gaat om het laten groeien van je team.”

Ssssst….
De 2e opdracht zou over luisteren kunnen gaan. Niet over wat er allemaal gezegd wordt, dat weet je al. Het gaat om wat er niet gezegd wordt. Het gaat om de boodschappen die niet over tafel gaan maar onder de tafel gaan. Laat het MT maar even gaan, reageer niet voordat iedereen is uitgesproken. Stel je oordeel uit. Het hebben van geen mening is buitengewoon effectief als het gaat om het laten groeien van je team. Het bevordert autonoom denken en handelen, zorg gewoon dat je in de buurt bent.

Volharden en bij de les blijven heeft ook betrekking op de taakvolwassenheid van jezelf en je team. Een leidinggevende die bij de les blijft is een aangenamer leider om te volgen. Volharden in moeilijke situaties helpt om de soms hardnekkige patronen te doorbreken. Niemand wil overigens een GM die opgeeft. Je areamanager niet, de familie niet en de eigenaar ook niet.

Zien wat je doet
Anderen zien wel wat je doet. Leiderschap gaat over het feit of je zelf kan zien wat je doet. En dat betekent dat je je zo af en toe afvraagt waar je mee bezig bent. Of het leidt tot groei, betere resultaten of een andere uitkomsten. Weet je wanneer je als manager betrokkenheid veroorzaakt? We weten dat medewerkers geneigd zijn om energieke en communicatieve managers te volgen. We weten ook dat de meeste managers met plezier terugdenken aan hun eigen leermeesters. Omdat deze duidelijk waren, ruimte gaven, eerlijk waren of richting gaven. We weten ook dat managers die in de spiegel kijken het vaak net even wat beter doen.

Dit wil ik delen